Accent Architecture
Exterior of taupe house with white trim and large tree

Recycled house, new home

MOUNTAINVIEW, CA

Recycling ‘Old’ House
Using green building design, this single family 1950's aging 1,700 sq ft craftsman house underwent an extensive, down to the foundation renovation with an 800 sq ft addition within a tight budget. The new vaulted roofs integrate most of the existing roof and walls, allowing for a sustainable reconstruction that conserves energy, cost and the environment by reusing 'old' house parts.

Low flow plumbing fixtures, energy efficient electric fixtures and durable, low-maintenance materials are used inside and outside. Water efficient pump connects on demand water heaters. The new, efficient and very functional layout consists of a master suite, two kids’ bedrooms and a bath, a study/play room opening onto the living area combined with a dining alcove and kitchen. The informal family space leads to a deck defined by the reoriented and deconstructed trellis and a landscaped back yard.

Daylight
By opening up the existing dark, cramped interior of small rooms and low ceilings, the reconfigured and new tall vaulted spaces with clerestory, skylights and large double pane glass windows are now flooded with daylight even on an overcast day.

Mixed Mode Ventilation
Operable skylights and strategically placed clerestory and windows facilitate ventilation with a reused forced air whole house fan, eliminating the need for an air conditioner even though summer temperatures can peak over 90F. A radiant barrier insulates the attic so that the house performs just as well with passive design strategies.

Contemporary Craftsman
The existing garage with outriggers and cupola was retained and it dictates the exterior craftsman aesthetic. Outriggers at new gable ends and white trim detail on the fenestration emulate the craftsman style with a contemporary flair.